Produkt został dodany do koszyka

- +
Za sztukę
Kontynuuj Zakupy Pokaż Koszyk
Nie przegap najnowszych okazji! Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco z aktualnymi promocjami

Foremki do muffinek

Foremki do babeczek, foremki na muffinki - metalowe, silikonowe

  1. Wysyłka w 24h
  2. Promocja

  1. Kolor: Czarny Usuń ten element
  1. Wysyłka w 24h
  2. Promocja

plant image

POPULARNE PRODUKTY

Potrzebować będziemy do tego jedynie kilku podstawowych produktów spożywczych, takich jak mleko, mąka czy cukier. Przydatne będą również specjalne foremki na muffinki - to właśnie one nadają wypiekom charakterystyczny, okrągły, lekko wypukły kształt. W ofercie naszego sklepu internetowego Restilo znajdziesz zarówno silikonowe, jak i gumowe produkty, ale też jednorazowe, papierowe papilotki. Jeżeli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o naszych produktach i ich właściwościach, zapraszamy do przeczytania naszego mini poradnika!

Muffinkowe ABC: jakie foremki wybrać?

Formy do wypiekania słodkości dostępne w Restilo podzielić możemy na trzy kategorie: silikonowe, gumowe oraz metalowe. W czym są one do siebie podobne, a czym się od siebie różnią? O tym opowiemy Wam za moment. Zanim tak się jednak stanie, poświęćmy chwilę na zapoznanie się z dokładną specyfikacją każdego z produktów.

Na pierwszy ogień – silikonowe foremki, które są bardzo miękkie i elastyczne, z pewnością nie zajmują one zbyt wiele miejsca w kuchennej szufladzie. Co więcej, słodkości pieczone w silikonowych foremkachnie przywierają do ich ścianek. Nie musimy natłuszczać ich wnętrza olejem roślinnym czy wykładać pergaminem. Po za tym, silikonowe foremki do muffinek nie wymagają skomplikowanej pielęgnacji. Wystarczy przepłukać je pod bieżącą wodą, a następnie pozostawić do wyschnięcia na suszarce, czy też przetrzeć miękką, bawełnianą ściereczką.

Kolejny produkt – gumowe akcesoria do wypiekania, to świetna alternatywa dla ciężkich, niewygodnych wykrawaczy. Wykonane ze specjalnego tworzywa sztucznego, są odporne na bardzo niskie oraz wysokie temperatury. Nie łamią się, nie kruszą. Nie posiadają również ostrych, wystających krawędzi, o które można by się skaleczyć. Warto jest je mieć w swojej kuchni i stosować w piekarniku, zwłaszcza wtedy, gdy wypieki traktujemy jako dobrą zabawę oraz możliwość spędzenia czasu razem z naszymi rezolutnymi pociechami.

Nasza kolejna propozycja to metalowe foremki do babeczek – są bardzo trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Odpowiednio konserwowane, służyć będą nam latami. Zatem, jeśli zastanawiacie się jakie produkty wybrać, te wykonane ze silikonu, gumy czy metalu – podpowiadamy. Silikonowe oraz gumowe foremki do babeczekświetnie sprawdzą się u osób, które cenią sobie nowoczesne, oryginalne rozwiązania, usprawniające proces tworzenia domowych wypieków. Metalowe formy natomiast, z pewnością przypadną do gustu zwolennikom tradycji.

Warsztat małego cukiernika: foremki do babeczek

Pieczenie może być świetną zabawą. Zwłaszcza, gdy mamy pod ręką specjalne foremki na babeczki, które sprawiają, że każdy nasz wypiek jest ładnie zaokrąglony i niczym nie różni się od tych, widocznych na wystawach w najlepszych cukierniach. Łakocie przygotowane w specjalnych foremkach są równe i ładne, wspaniale prezentują się wyłożone na eleganckiej, szklanej paterze czy porcelanowym talerzu. Jak to możliwe? Otóż, akcesoria do pieczenia małych słodkości są bardzo małe, idealnie przystosowane do wypiekania miękkiego, kruchego ciasta. Zdecydowana większość posiada pofalowane krawędzie, dzięki którym wypieki posiadają urocze, powywijane brzegi. Co ciekawe, wcześniej wspomniane brzegi nie tylko pełnią rolę dekoracyjną, ale również zapobiegają przesuwaniu się słodkiej masy budyniowej.

Formy do babeczek oraz formy do muffinek: czym się od siebie różnią?

Czy akcesoria do małych babek i forma do muffinek nie są jednym i tym samym produktem? Wyglądają przecież bardzo podobnie! Swoim kształtem przypominają tradycyjne blachy do pieczenia, tyle, że zamiast gładkiej, jednolitej powierzchni posiadają specjalne wgłębienia, do których wlewa się gotowe ciasto, a następnie całość wkłada się do piekarnika. Akcesoria do małych babek są jednak o wiele płytsze i mniejsze, ma związek to z niczym innym, jak i charakterem samego wypieku. Nie muszą być więc one wysokie, ba, jest to nawet nie wskazane. Inaczej ma się sprawa w przypadku produktów do muffinów, które same w sobie stanowią gotowy wypiek. Z tego też powodu blachy do ich wypiekania są głębsze i większe. Zmieści się do nich zarówno przygotowane przez nas ciasto, jak i słodkie bądź wytrawne nadzienie. 

Pieczenie ekspresowe? Tylko z papilotkami!

Lubisz piec, ale za sprzątaniem nie przepadasz? Nie chcesz spędzać w kuchni długich godzin, stojąc nad zlewem i próbując zeskrobać z blaszek resztek ciasta? Świetnym rozwiązaniem dla Ciebie jest zakup papilotek! Papilotki do wypieków mogą być silikonowe bądź papierowe. Papilotki silikonowe, po wyciągnięciu z ich wnętrza słodkich wypieków, wystarczy przepłukać pod bieżącą wodą. Jeżeli sytuacja tego wymaga, papilotki silikonowe możemy dodatkowo przetrzeć mięciutką gąbeczką nasączoną płynem do naczyń, ponownie przepłukać, a następnie pozostawić do wyschnięcia. Po wszystkim, papilotki silikonowe wkładamy do wnętrza naszej kuchennej szuflady, gdzie będą czekać na nas aż do następnego użycia. Papilotki papierowe natomiast, są to produkty jednorazowe. Wyrzucamy je do kosza od razu po spożyciu muffinki. Zatem, jeżeli nie macie nic przeciwko, aby poświęcić kilka chwil na czyszczenie – wybierzcie papilotki silikonowe, jeżeli wolicie jednak rozwiązania błyskawiczne, papilotki papierowe zostały stworzone z myślą właśnie o Was!

To Top