Produkt został dodany do koszyka

- +
Za sztukę
Kontynuuj Zakupy Pokaż Koszyk
Nie przegap najnowszych okazji! Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco z aktualnymi promocjami

Formy do tarty

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.
plant image

POPULARNE PRODUKTY

Ceramiczne formy do tarty vs. szklane formy do tarty – która forma na tartę sprawdzi się w Twojej kuchni?

Zanim rozpoczniemy przygodę z pieczeniem tego francuskiego wypieku, warto zastanowić się jaka forma na tartę sprawdzi się u nas najlepiej. Na rynku istnieje kilka rodzajów materiałów, z których wykonane są tarty, nie mówiąc już o różnorodnych kształtach form na tartę. Dodatkowo każda z rodzajów form do pieczenia tarty ma inne zalety. Przykładowo ceramika wolno się nagrzewa, więc jeśli zdecydujemy się na zakup ceramicznej formy do tarty możemy być pewni, że tarta równomiernie się upiecze. Z pewnością dużym plusem jest też wygląd ceramicznej formy do tarty, dzięki któremu tarta prezentuje się efektownie na stole. Z ceramicznej formy do pieczenia tarty z łatwością wyjmiemy kawałki tarty i podamy je gościom na talerzykach. Za zakupem ceramicznej formy do tarty przemawia też to, że ceramika nie pochłania zapachów, dzięki czemu przygotowywane i serwowane w niej produkty spożywcze nie utracą swojego aromatu oraz smaku. Jedną z alternatyw dla ceramicznych form do tarty są szklane formy do tarty. Wykorzystane do produkcji szklanych form do tarty szkło jest odporne na działanie wysokich temperatur. Ponadto szklana forma do tarty dobrze utrzymuje ciepło podanej potrawy, nawet po wyjęciu z piekarnika. Na stole prezentuje się równie efektownie co ceramiczna forma do tarty.

Silikonowe formy do tarty – idealny wybór na start

Jeśli dopiero zaczynamy naszą przygodę z pieczeniem, silikonowa forma do tarty będzie dla nas idealna. Jedną z niewątpliwych zalet silikonowych form do tarty jest jej wygodne użytkowanie. Silikonowej formy do tarty nie trzeba smarować przed włożeniem ciasta. Dodatkowo ciasto nie przywiera do formy, więc z łatwością można je wyjąć. Z silikonową formą do tarty możemy mieć pewność, że upieczone ciasto nie pokruszy się i w jednym kawałku znajdzie się na naszym talerzu. Ponadto, posiadając silikonową formę do tarty, upieczemy w niej wiele domowych wypieków. Przykładowo forma na okrągły chleb DELLA CASA pozwoli nam przygotować pyszny, chrupiący bochenek chleba we własnej kuchni. Silikonowa forma do tarty idealnie sprawdzi się również w przyrządzaniu deserów na zimno. Jeśli najdzie nas ochota na słynny włoski deser – pana cottę, przygotujemy go z formą na tartaletki GIULIA. Dostępne w naszym sklepie internetowym Restilo w dwóch rozmiarach są poręczne w użyciu. Dodatkowo na denkach formy do tarty są różne kształty, takie jak gwiazda czy serce. Tak przygotowany na szybko deser z pewnością ucieszy niejedno dziecko. Równie łatwo jak się piecze w silikonowych formach do tarty, równie łatwo się je czyści. Nadają się także do zmywarki. 

Porcelanowe formy do tarty – elegancki dodatek do jadalni

Porcelana jest równie piękna, jak i krucha. Większość z nas ma obawy przed kupnem porcelanowych naczyń. O ile strach ten jest uzasadniony przy cienkich filiżankach i talerzykach, o tyle jeśli chodzi o porcelanową formę do tarty – nie ma się czego bać. Forma na tartę GUSTO, która znajduje się w ofercie naszego sklepu internetowego Restilo jest nie tylko funkcjonalna, ale przede wszystkim jest eleganckim dodatkiem do jadalni. Porcelanowe formy do tarty wykonane są z wysokiej jakości porcelany, która doskonale nadaje się do pieczenia w wysokiej temperaturze. Trwała forma na tartę umożliwia równomierne wypieczenie kruchego spodu ciasta, bez obaw o przypalenie. Porcelanowa forma do tarty posiada falisty brzeg, dzięki czemu tarta będzie równie dobrze wyglądać, jak smakować. Utrzymanie w czystości porcelanowej formy do tarty również nie będzie stanowić żadnego problemu, wystarczy włożyć ją do zmywarki. Jeśli zależy nam na tym by piękny design szedł w parze z funkcjonalnością, porcelanowa forma do tarty łączy w sobie obie te cechy.

Formy do tarty z wyjmowanym dnem – o tym jak ułatwić sobie życie

Mówiąc o funkcjonalności w kontekście form na tartę, nie można zapomnieć o formach do tarty z wyjmowanym dnem. Możliwość wyjmowania dna, umożliwia łatwe wyjęcie gorącego placka z formy bez obawy o uszkodzenie. Ponadto dno formy do tarty z wyjmowanym dnem może posłużyć jako talerz, na którym podamy tartę. Zależy nam na tym, by codzienne przygotowywanie posiłków szło nam szybko i sprawnie, dlatego też w odpowiedzi na oczekiwania naszych klientów mamy kilka rodzajów form do tarty z wyjmowanym dnem. Dla miłośników klasycznych form idealnym wyborem będzie forma na tartę z wyjmowanym dnem DELICIA. Z kolei fani otaczania się nowoczesnymi, geometrycznymi kształtami z pewnością z chęcią zaopatrzą się w kwadratową formę na tartę z wyjmowanym dnem DELICIA. Bez względu na to, który kształt przypadnie nam do gustu, każda z prezentowanych form do tarty z wyjmowanym dnem została wykonana z wysokiej jakości stali. Dzięki temu możemy być pewni, że naczynie posłuży nam przez lata.

Małe jest piękne! – okrągłe formy do tarty w rozmiarze mini

Wspominaliśmy już o tym, że tarta jest kameleonem wśród wypieków. Występuje nie tylko w rozmaitych wariantach smakowych, ale też w różnych rozmiarach. Jeśli zamarzy nam się przygotowanie mini tarty z bitą śmietaną i owocami w naszym domowym zaciszu, warto mieć w kuchni małe, okrągłe formy do tarty. Z formą z brzegiem falistym DELICIA w łatwy sposób stworzymy małe, cukiernicze dzieła sztuki. W zestawie znajdują się cztery okrągłe formy do tarty o średnicy 10 centymetrów. Wykonane z wysokiej jakości stali wytrzymają niejedną cukierniczą ucztę w domu. Z kolei jeśli szukamy uniwersalnej formy na tartę, warto przyjrzeć się bliżej okrągłym formom do tarty, wykonanym z silikonu. Z formą na tartaletki GIULIA, 6x0,1l przygotujemy w niej zarówno gorące bułeczki drożdżowe, jak i deser na zimno z bitą śmietaną i owocami.

Formy do pieczenia tarty – różnorodność smaków w jednym naczyniu

Formy do pieczenia tarty są jednymi z najbardziej użytecznych naczyń w kuchni. Z ich pomocą przygotujemy nie tylko danie obiadowe dla całej rodziny, ale też deser na osłodę po ciężkim dniu. Decydując się na profesjonalną formę do tarty możemy być pewni, że kruche ciasto za każdym razem będzie się idealnie prezentować na stole. Mamy nadzieję, że dzięki naszemu mini poradnikowi wybraliście idealną formę do tarty dla siebie. Z formami do pieczenia tarty z łatwością poczujecie francuski klimat o każdej porze roku. Bon appétit!

To Top