Deski do krojenia

Deski kuchenne : zestaw desek do krojenia

Dobrze dobrane do naszych potrzeb deski do krojenia to podstawa sukcesu w kuchni. To na nich zaczynamy przygotowanie każdego dania: siekamy warzywa, obramiamy mięso, kroimy chleb i sery. Dzięki precyzyjnemu przygotowaniu półproduktów mamy wpływ na to, jak będą wyglądać i smakować nasze potrawy. Dodatkowo deska do krojenia może być nie tylko użytecznym przedmiotem, ale też pięknie się prezentować, podkreślając charakter naszego wnętrza. Masywna, drewniana deska doda kuchni klasy i elegancji. Możemy użyć jej jako talerza, podając na niej domowe przekąski lub serwując na niej śniadanie do łóżka. Podczas zakupów deski do krojenia warto kierować się przede wszystkim jakością materiałów, z których wykonany został produkt. Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na efektowne, antybakteryjne drewniane deski do krojenia lub lekkie, giętkie silikonowe deski do krojenia, pamiętajmy, że produkty te mają nieustanny kontakt z żywnością. Co to oznacza? Przedmiot, aby był bezpieczny dla naszego zdrowia, nie może wchodzić z reakcje z krojonymi przez nas produktami. A skoro o różnych rodzajach desek mowa to poniżej podpowiemy wam, na które z nich warto się zdecydować.


Desc

Produkty 1-9 z 12

  1. 119,00 zł
  2. 44,90 zł
  3. 42,90 zł
  4. 35,90 zł
Desc

Produkty 1-9 z 12

Deski do krojenia, czyli jak wybrać tę jedyną spośród setek produktów

Półki sklepowe pękają w szwach od ilości przeróżnych desek i deseczek do krojenia. Rozmaite wzory, kolory i materiały, nie ułatwiają wyboru. O czym warto pamiętać zanim zdecydujemy się na zakup produktu? Zacznijmy od materiałów. Prawdziwą klasyką są deski do krojenia drewniane. Produkty te są niezwykle higieniczne ze względu na antybakteryjne właściwości drewna( pod tym względem najlepiej sprawdza się drewno dębowe). Deski do krojenia drewniane dbają też o stan naszych noży. Naturalny materiał nie tępi ostrza oraz minimalizuje możliwość uszkodzeń. Warto pamiętać, że decydując się na ten rodzaj deski, musimy zadbać o jej odpowiednią pielęgnację. Przed pierwszym użyciem należy ją zakonserwować oliwą lub olejem jadalnym takim jak kokosowy lub lniany. Bardzo ważne w przypadku drewnianej deski do krojenia jest też mycie i wycieranie produktu po każdym użyciu. Pielęgnacja taka może wydawać się skomplikowana, ale brak możliwości mycia w zmywarce, rekompensuje piękny wygląd oraz trwałość produktu, który odpowiednio czyszczony będzie nam służył latami. Jeśli deski do krojenia drewniane wydają się wam za trudne w pielęgnacji, to dobrym rozwiązaniem są dla was deski bambusowe BAMBOO. Produkty wykonano ze specjalnie sprasowanej trawy, dlatego są on dobrym zamiennikiem desek z tworzywa sztucznego. Bambus chłonie mniej wody niż klasyczne drewno, dlatego deska szybciej schnie, a to z kolei zapobiega rozwojowi bakterii. Kolejnym rodzajem desek są silikonowe deski do krojenia. Ich ogromną zaletą jest elastyczność oraz giętkość. Dzięki temu w łatwy sposób jesteśmy w stanie przenieść pokrojone warzywa do garnka lub na patelnię. Silikonowe deski do krojenia z wyglądu przypominają cienkie maty, dlatego ich kolejną zaletą jest kompaktowość. Można je bez problemu schować do szuflady. Ostatnim plusem takich desek jest możliwość mycia w zmywarce, to spore ułatwienie, szczególnie gdy kroiliśmy intensywnie pachnący produkt i chcielibyśmy, aby zapach nie był po pewnym czasie wyczuwalny.

Deski do krojenia drewniane – eleganckie produkty codziennego użytku

Wychodzimy z założenia, że małe dodatki tworzą wygląd całej aranżacji. Decydując się na przedmioty codziennego użytku, nie powinniśmy rezygnować z własnego, niepowtarzalnego stylu. Wybierając deskę do krojenia Azza, wykonaną z drewna bambusowego, po pierwsze nie zaśmiecamy naszej Planety, a po drugie podejmujemy świadomą decyzję o wyglądzie naszego wnętrza. Deski do krojenia drewniane, takie jak np. dostępna na naszej stronie deska do krojenia HOME PROFI, mogą być również używane jako stylowe naczynia do prezentowania przystawek lub domowych przetworów takich jak sery, wędliny albo pokrojone warzywa Drewniane dodatki pięknie prezentują się w rustykalnych kuchniach, ocieplają również chłodny charakter wnętrz w stylu skandynawskim.

Deski bambusowe, na co warto zwrócić uwagę

Tak jak wcześniej wspomnieliśmy, dobrym zamiennikiem klasycznego drewna są deski bambusowe, które wyglądają stylowo, a dodatkowo są łatwiejsze w pielęgnacji. Wybierając taką deskę warto zwrócić uwagę na to, czy jest ona stabilna i nie będzie się przesuwać podczas siekania. Dodatkowo sporym ułatwieniem są specjalne, znajdujące się na obrzeżach rowki, które sprawdzają się świetnie podczas krojenia puszczających dużo soków warzyw: takich jak pomidory czy ogórki. W trakcie obróbki produktów płyn zbiera się w rowkach, dzięki czemu łatwiej zadbać o czystość. W przypadku desek bambusowych bardzo rzadko używa się dodatkowych klejów lub łączeń, co eliminuje kontakt z toksycznymi lub wchodzącymi w kontakt z żywnością substancjami.

Deski do krojenia dostępne w naszym sklepie: deski do krojenia drewniane, deski bambusowe, deski z wysokiej jakości tworzywa sztucznego.

To Top