Drewniane deski do krojenia

Drewniane deski do krojenia

Spośród wielu materiałów, które pojawiają się w naszym domu, drewno to prawdziwy klasyk. Ten w pełni naturalny materiał nie tylko dopełnia wygląd pomieszczenia, ale jest przede wszystkim jego częścią. Drewniane schody, meble lub panele są sporym wydatkiem, ale odpowiednio pielęgnowane mogą służyć latami. Często jednak zamiast kosztownych zmian, elegancji wnętrzu dodadzą stylowe dodatki. W ich roli świetnie sprawdzają się przedmioty codziennego użytku, takie jak chlebaki, bloki na noże, czy drewniane deski do krojenia. Produkty wymienione jako ostatnie mają wielu fanów, ale też sporo przeciwników, którzy podkreślają, że deski do krojenia z drewna szybko się odbarwiają, przejmują zapachy i trudno się je czyści. Po przeczytaniu tego wpisu dowiedziecie się, że nie jest to prawdą! Odpowiednio pielęgnowane drewniane deski do krojenia to produkty, które sprawdzą się w każdej kuchni, a dodatkowo pięknie wyglądają oraz ocieplają wygląd pomieszczenia. Jak o nie dbać? Czym kierować się podczas wyboru? Dlaczego warto wybrać drewno zamiast tworzyw sztucznych? Wszystkie niezbędne informacje znajdziecie w dalszej części.


Desc

Produkty 3

  1. 42,90 zł
  2. 44,90 zł
  3. 119,00 zł
Desc

Produkty 3

Drewniane deski do krojenia, na co zwrócić uwagę podczas wyboru

Wybierając deski do krojenia z drewna warto zwrócić uwagę z jakiego konkretnie drewna zostały wykonane. Dlaczego? Materiał, z którego wykonany jest produkt wpływa na trwałość oraz sposób pielęgnacji. Wybór jest ogromny, gdyż drewniane deski do krojenia mogą być wykonane z dębu, akacji, gruszy, buku jak np. deska do krojenia HOME PROFI, hebanu oraz kokosu. Warto wspomnieć, że drewno dębowe ma naturalne właściwości bakteriobójcze, wykonana z niej deska będzie najbardziej higieniczna. Natomiast deski wykonane z hebanu i kokosu są trwałe i odporne na uszkodzenia. Decydując się na zakup drewnianej deski do krojenia warto również zwrócić uwagę, czy produkt wykonany został z jednego kawałka drewna. Dzięki temu przedmiot nie jest podatny na rozwarstwienia i jest silniejszy. Bardzo istotny jest sposób zaimpregnowania deski. Najkorzystniejsze dla naszego zdrowia są naturalne oleje, przyjazne dzieciom i alergikom. Kolejnym aspektem jest wielkość deski. Tutaj powinniśmy wziąć pod uwagę ilość miejsca oraz sposób w jaki będziemy korzystać z produktu. Jeśli będziemy na nim jedynie kroić i siekać idealnie sprawdzą się mniejsze rozmiary. W przypadku, w którym na desce chcielibyśmy serwować przystawki lub traktować ją jako element aranżacji stołu lub jako tacę, lepiej sprawdzą się duże, spektakularne drewniane deski do krojenia. Sporym ułatwieniem w korzystaniu produktu są również funkcjonalne ranty, specjalne rowki, możliwość złożenia lub załączona ostrzałka do noży.

Deski do krojenia z drewna – pielęgnacja

Najczęstszym zarzutem wobec drewnianych desek do krojenia jest trudna i pracochłonna pielęgnacja. I rzeczywiście deski takiej nie wrzucimy do zmywarki z resztą naczyń, ale nie oznacza to, że jest dbanie o produkt jest bardzo trudne. Najważniejsze w przypadku deski do krojenia z drewna jest systematyczność. Produkt musi być umyty od razu po skończeniu krojenia, dzięki temu mamy pewność, że płyny nie dostaną się do wnętrza. Po wyczyszczeniu, deskę wycieramy dokładnie do sucha. Deskę warto również raz na jakiś czas zaimpregnować. Podczas czynności tej sprawdzają się oleje jadalne, takie jak olej kokosowy, lniany albo z pestek dyni. Jeśli nadal wyczuwamy nieprzyjemny zapach, deskę można posypać i natrzeć solą kuchenną, po czym odstawić na parę godzin, a następnie umyć. Sól doskonale pochłania zapachy, ma również właściwości konserwujące. Dobrym sposobem na odnowienie produktu jest zeszlifowanie starej powierzchni. Pielęgnowane w ten sposób deski do krojenia z drewna mogą nam służyć latami.

Z troski o środowisko: drewniane deski do krojenia

Wybierając przedmioty codziennego użytku zależy nam na tym, aby były one trwałe i solidne. Dzięki temu będą służyły nam jak najdłużej. Jest to bardzo mądre podejście nie tylko ze względów finansowych, ale również wynikające z troski o środowisko. Wybierając przedmioty z naturalnych materiałów stawiamy na jakość, ale ograniczamy produkcje niepotrzebnych śmieci. Drewniane deski do krojenia są inspirowane naturą. Korzystając z nich dbamy o Planetę oraz ocieplamy aranżacje naszego wnętrza.

Zalety korzystania z drewnianych desek do krojenia

Zalety korzystania z drewnianych desek do krojeniahigieniczność: ze względu na naturalne właściwości bakteriobójcze( największe wykazuje drewno dębowe), trwałość: tutaj zdecydowanie do najwytrzymalszych materiałów zaliczamy kokos oraz heban. Wysokiej jakości drewno jest wytrzymałe na uszkodzenia. Kolejną zaletą jest troska o noże kuchenne: deski do krojenia z drewna świetnie dbają o ostrza, które w kontakcie z drewnem nie tępią się. Elegancki wygląd: można z nich korzystać jak z tacy do serwowania przystawek, serów lub wędlin, wytrzymałość: odpowiednio pielęgnowane mogą służyć latami, ekologia: przyjazne środowisku, zdolność do zasklepiania się niewielkich ran, które pojawiają się na powierzchni produktu podczas krojenia i siekania, stabilność: postawiona w wybranym miejscu drewniana deska do krojenia nie przesuwa się, jest to gwarancją bezpieczeństwa.

To Top