Patelnie do smażenia i duszenia

Patelnie

Naleśniki na śniadanie, zgrillowane mięso i warzywa na obiad, a na kolację omlet. Do przygotowania wszystkich tych potraw potrzebujemy patelni. Jest ona niezbędnym elementem każdej kuchni. Warto zainwestować w dobre jakościowo patelnie do smażenia, by cieszyć się smacznymi, nieprzypalonymi potrawami. Dobrze mieć ich kilka, a ilość patelni dostosować do tego czy jesteśmy zapalonymi kucharzami czy może zależy nam na szybkim i prostym posiłku. Kochamy potrawy z grilla – przyda nam się patelnia grillowa. Nie wyobrażamy sobie życia bez naleśników – musimy w swojej szafce mieć patelnię do naleśników! Na szczęście zajmują one mniej miejsca niż garnki, dlatego nawet właściciele najmniejszych kuchni na pewno znajdą miejsce na więcej niż jedną patelnię do smażenia. Patelnia ceramiczna czy aluminiowa? Jaką wybrać? Opowiadamy jakie rodzaje patelni możecie spotkać i podpowiadamy co może się przydać.


Desc

Produkty 1-9 z 46

  1. 49,90 zł
  2. 99,00 zł
  3. 135,00 zł
  4. 215,00 zł
Desc

Produkty 1-9 z 46

Jedna patelnia do wszystkiego, czy każda do czegoś innego?

Jedna to zdecydowanie za mało, zbyt wiele patelni do smażenia może z kolei nie mieścić się nam w szafkach kuchennych. Obecnie na rynku jest tak dużo rodzajów patelni, że chyba sami mamy problem z wymieniem każdego modelu! Patelnia do naleśników jest lekka, by z łatwością można przewrócić naleśnika na drugą stronę. Ponadto patelnia do naleśników ma płytkie brzegi i jest płaska. Kolejna patelnia, która według nas to must have każdej kuchni, szczególnie jeśli domownicy starają się jeść zdrowo – to oczywiście patelnia do grillowania. Patelnia grillowa nie wymaga od nas używania tłuszczu, co odróżnia ją od tradycyjnych patelni do smażenia. Charakteryzuje się tym, że jej dno pokryte jest specjalnymi rowkami. Poza tym możemy spotkać się z patelnią do ryb – ma ona specjalny kształt, by móc smażyć rybę w całości. Ostatnio coraz bardziej popularną patelnią jest VOK – wysoka patelnia, której używa się w Chinach. Ile patelni kupić? Tak naprawdę nie można podać jednej liczby. Zastanówcie się co przygotowujecie na patelni i jak często to robicie, to klucz do rozsądnej decyzji.

Patelnie do smażenia – z jakiego materiału?

Od akcesoriów kuchennych, których używamy bardzo często wymagamy jakości. Muszą nam przecież posłużyć przez dobrych kilka lat. Przedstawiamy Wam kilka najbardziej popularnych rodzajów patelni do smażenia. Patelnie ceramiczne – wśród zalet można wymienić możliwość smażenia na niewielkiej ilości tłuszczu. Patelnia ceramiczna jest również dość odporna na ścieranie. Patelnia aluminiowa szybko się nagrzewa i jest niedroga, dzięki czemu idealnie sprawdzi się dla osób, które chcą w kuchni zaoszczędzić czas oraz pieniądze. Patelnia stalowa to dobre wyjście dla zapominalskich, którzy zamiast drewnianej łopatki używają widelca – tę patelnię do smażenia na szczęście trudno zarysować. Patelnia szklana z kolei może być używana jako patelnia indukcyjna, z powodzeniem możemy wrzucić ją też do zmywarki. Na koniec: patelnie żeliwne – mają tyle samo wad co zalet. Ciężkie, ale bardzo trwałe. Wydobywają niesamowity smak, którego nie osiągniemy smażąc np. na patelni ceramicznej, ale wymagają odpowiedniej konwersacji, bo inaczej szybko zardzewieje. Polecamy tę patelnię prawdziwym szefom kuchni!

Patelnia dwustronna – nowa jakość w twojej kuchni

Patelnia dwustronna to zażegnanie wielu problemów w kuchni. W końcu nie trzeba szukać i dopasowywać odpowiedniej pokrywki. W końcu też możemy przewrócić omlet bez wygibasów, posiłkowania się talerzem i poparzeń. Z patelnią dwustronną wszystkie niefortunne zdarzenia uchodzą w zapomnienie. Będzie nam służyła nie tylko do omletów ale i tortilli czy potraw wymagających duszenia. Może ona zastąpić nie tylko zwykłą patelnię, ale i patelnię do naleśników i patelnię grillową. Patelnia dwustronna, to nie dwa, a wiele w jednym!

Zakup patelni – na co zwrócić uwagę?

Kiedy już wiemy z jakich materiałów wykonywane są patelnie i wybraliśmy rodzaj patelni przy zakupie musimy pamiętać o kilku kwestiach. Kluczowe pytanie to: na czym będziemy stawiać patelnię? Jeśli mamy płytę indukcyjną, to kupujemy tylko patelnie indukcyjne. Będąc właścicielami tradycyjnych kuchenek mamy większą dowolność w wyborze patelni do smażenia. Warto zwrócić uwagę na rodzaj rączki patelni – powinna być wygodna, nie ślizgać się w dłoni i na tyle długa, aby się nie poparzyć. Zastanówmy się też co będziemy pichcić na patelni. Jeśli przyrządzamy wiele potraw, które wymagają duszenia itp. to przyda się nam pokrywka. Zamiast niej możemy też użyć patelni dwustronnej – ta będzie jeszcze praktyczniejsza niż patelnia z pokrywką, ponieważ nie tylko będziemy mogli przykryć przyrządzane danie, ale i bezpiecznie je obrócić. Ostatnim aspektem, którego nie można pominąć jest design. Nieważne czy aktualnie potrzebujesz patelni do naleśników czy rozglądasz się za patelnią do grillowania albo może zmieniłeś kuchenkę gazową na płytę indukcyjną i musisz wyposażyć się w cały zestaw patelni indukcyjnych, pamiętaj by nie rezygnować ze swojego stylu. Potrawy przygotowane na ulubionej patelni będą smakować jeszcze lepiej!

To Top