Szybkowary

Urządzenia do szybszego przygotowywania posiłków

Gdy na naszych barkach spoczywa mnóstwo obowiązków i kompletnie na nic nie mamy czasu, bardzo często rezygnujemy z przygotowywania pysznych, domowych posiłków. Niestety, z różnym skutkiem dla naszego zdrowia. Potrawy, które możemy dostać w barach szybkiej obsługi są tłuste i kaloryczne. Nie mamy wpływu na jakość składników, ilość użytych przypraw i konserwantów. Jak temu zaradzić? Odpowiedź brzmi – przy pomocy szybkowaru! Te sprytne urządzenia pomogą nam w zrobieniu smakowitych dań, skracając czas ich przygotowania o niemalże 70%. Co więcej, korzystając z szybkowarów na indukcję oszczędzimy nie tylko czas, ale również i pieniądze. W końcu krótszy czas gotowania oznacza też krótszy czas korzystania z płyty indukcyjnej, co przekłada się na niższe zużycie prądu. To jednak nie wszystko, szybkowary ze stali nierdzewnej są łatwe w pielęgnacji. Odpowiednio pielęgnowane, służyć nam będą przez wiele lat. Zakupu szybkowaru nie powinniśmy, więc postrzegać w kategorii jednorazowego wydatku, a znakomitej inwestycji na długi, długi czas.


Desc

Produkty 5

  1. 569,00 zł
  2. 579,00 zł
  3. 419,00 zł
  4. 869,00 zł
Desc

Produkty 5

Jak zbudowany jest szybkowar?

Na początek – słów kilka o tym, jak wygląda szybkowar? Pomoże nam to zrozumieć, z czego wynika jego przewaga nad tradycyjnymi garnkami. Otóż, szybkowary najczęściej wytwarzane są z wytrzymałego aluminium bądź wysokiej jakości stali nierdzewnej. Na pierwszy rzut oka przypominają zwykłe naczynia do gotowania zup i warzyw, nie ma w nich jednak niczego zwyczajnego. Co powinniśmy przez to zrozumieć? Dolna część szybkowaru wygląda jak klasyczny garnek, kiedy zajrzymy jednak do środka, możemy zauważyć, że dno naczynia zostało wzmocnione, niekiedy nawet i trzykrotnie. Wszystko po to, aby całość była bardziej wytrzymała, a ciepło rozchodziło się równomiernie. Kolejny element szybkowaru stanowi specjalna pokrywa (z uszczelką lub bez), w zależności od tego, na który model szybkowaru się zdecydujemy, może być ona mocowana do naczynia przez docisk lub przy pomocy zazębień. Na co warto zwrócić uwagę, w pokrywach bardzo często znajdują się specjalne zawory – zawór regulator, kontrolujący ilość wydobywanej z szybkowaru pary oraz zawór bezpieczeństwa – otwierający się wtedy, gdy pierwszy z zaworów zostanie zablokowany. Po co nam one? Wbrew temu, co niektórzy z nas mogą sądzić, szybkowar nie jest to naczynie szczelne w stu procentach. Gdyby tak było, po osiągnięciu pewnego poziomu ciśnienia, naczynie zostałoby rozsadzone od środka. Regulatory mają za zadanie do tego nie dopuścić.

Jak działa szybkowar?

Skoro wiemy już, co nieco na temat budowy szybkowaru ze stali nierdzewnej, śmiało możemy przejść do omówienia sposobu jego działania. Aby rozpocząć swoją przygodę z gotowaniem ekspresowym przy pomocy szybkowaru ze stali nierdzewnej, najpierw musimy umieścić naczynie na kuchence. Następnie wkładamy do wnętrza garnka składniki, z których chcemy przyrządzić potrawę i zalewamy je wodą. Później, całość przykrywamy dołączoną do szybkowaru ze stali nierdzewnej pokrywką i uruchamiamy naszą kuchenkę. Gdy po chwili zawór szybkowaru uniesie się do góry i zacznie gwizdać – jest to sygnał dla nas, że należy zmniejszyć płomień. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć na temat obsługi szybkowaru ze stali nierdzewnej? Chociażby to, że kiedy już raz wrzucimy warzywa do naszego szybkowaru ze stali nierdzewnej pod żadnym pozorem nie powinniśmy podnosić pokrywki – nawet wtedy, kiedy będziemy chcieli coś dołożyć czy też spróbować, jak smakuje przygotowywana przez nas potrawa. Podniesienie pokrywy szybkowaru ze stali nierdzewnej sprawi, że ciśnienie drastycznie spadnie, wraz z jego spadkiem zmniejszy się też temperatura, a urządzenie zamieni się w zwykły garnek. Pamiętajmy, więc o tym, zanim sięgniemy za pokrywę i uniesiemy jej wieko. Nie chcielibyśmy przecież, aby całe nasze gotowanie w szybkowarze ze stali nierdzewnej poszło na marne!

Ile trwa przygotowanie potrawy w szybkowarze ze stali nierdzewnej?

To, ile trwa przygotowanie potrawy w szybkowarze ze stali nierdzewnej to kwestia bardzo indywidualna. Wszystko zależy od tego, jaka potrawa ma się pojawić na naszych talerzach, jakich składników planujemy użyć, w jakich ilościach i proporcjach zostaną one wykorzystane. Zdaniem niektórych, ziemniaki gotowane w szybkowarze ze stali nierdzewnej gotowe będą w zaledwie osiem minut. Zupa warzywna – w kilkanaście minut, pożywny rosół – w dwadzieścia pięć minut, a aromatyczne mięso wołowe – w niecałe pół godziny. Pomyślmy sami, jaka to niesamowita oszczędność czasu! Zamiast spędzać w kuchni długie godziny, wystarczy zaledwie parę minut, aby móc cieszyć się pysznym, pełnowartościowym posiłkiem. Jeżeli więc, wciąż zastanawiamy się dla kogo przeznaczony jest szybkowar ze stali nierdzewnej – odpowiedź jest banalnie prosta. Otóż, szybkowar ze stali nierdzewnej to urządzenie w sam raz dla każdego, kto pragnie przygotować smakowite, domowe potrawy w sposób szybki, łatwy i przyjemny. Zalety szybkowaru ze stali nierdzewnej docenią, więc zabiegane panie domu, pracujący studenci czy miłośnicy zdrowego odżywiania.

Jak prawidłowo pielęgnować szybkowar?

Aby nasz szybkowar służył nam przez długie lata, jedno jest pewne. Musimy odpowiednio o niego dbać. Odpowiednio, czyli jak? Przede wszystkim, zanim zabierzemy się za konserwację szybkowaru koniecznie musimy zapoznać się z instrukcją dołączoną do opakowania. To właśnie w niej znajdziemy odpowiedzi na nurtujące nas pytania, między innymi: czy wybrany przez nas szybkowar nadaje się do mycia w zmywarce, czy możemy przechowywać go w lodówce, czy sprawdzi się jedynie na kuchenkach gazowych, czy może jest też przeznaczony do użytku na kuchenkach indukcyjnych, ceramicznych bądź elektrycznych? Bogatsi o taką wiedzę, będziemy mogli należycie pielęgnować sprzęt, a w zamian, odwdzięczy się on nam pysznymi, domowymi potrawami, bogatymi w cenne składniki odżywcze i witaminy. Na zakończenie, poświęćmy jeszcze kilka chwil, aby zapoznać się z szerokim asortymentem szybkowarów ze stali nierdzewnej dostępnych w YourHomeStory. Wykonane z wysokiej jakości materiałów, charakteryzują się klasycznym, ponadczasowym designem. Stylowe i funkcjonalne, znakomicie dopełnią wystrój każdej kuchni, zarówno tej urządzonej w stylu nowoczesnym, jak i tradycyjnym.

Który model szybkowaru ze stali nierdzewnej wybrać?

Szybkowar Magnum polecamy zwłaszcza fanom minimalizmu – jego proste, skierowane ku górze uchwyty oraz elegancka pokrywka znakomicie będą prezentować się wśród gładkich, jednokolorowych mebli i szklanych płyt ściennych. Szybkowar BIO Exclusive natomiast, z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagających klientów. Tych, którzy nade wszystko cenią sobie jakość i staranność wykonania. Na co, warto zwrócić uwagę, model ten dostępny jest w dwóch wersjach – pojedynczej oraz podwójnej. Jeżeli zdecydujemy się na wybór zestawu, liczyć możemy na dwa garnki – mniejszy o pojemności czterech litrów oraz większy, o pojemności sześciu litrów. Do naczyń dołączona została pasująca pokrywka, z zaworem regulującym ilość wypuszczanej pary oraz zaworem bezpieczeństwa. Również decydując się na szybkowar Ultima, możemy wybierać pomiędzy pojedynczym urządzeniem, a zestawem składającym się z dwóch sztuk.

To Top