Szynkowary

Szynkowary

Szynkowar to świetne rozwiązanie dla osób, które lubią mieć kontrolę nad tym, co jedzą. W gotowych szynkach, które możemy kupić w sklepach, znajduje się całe mnóstwo wody, soli oraz sztucznych konserwantów. Mają one za zadanie sprawić, że wyrób wędliniarski wyeksponowany za ladą, będzie prezentował się bardzo okazale, a jego różowy, soczysty kolor, podobnie jak i mocny, chemicznie ulepszony zapach, będzie utrzymywał się przez kilka dni. Niestety, tego typu wyroby nie należą do najzdrowszych. Nie są przy tym również najtańsze. Jeżeli zastanawiacie się, więc nad alternatywą – szynkowary ze stali nierdzewnej pomogą Wam w przygotowaniu pysznej, domowej wędliny. Sam proces przygotowania mięsnych specjałów jest bardzo prosty, a satysfakcja z równych plasterków szynki ułożonej na kanapce z pieczywa razowego – ogromna. Zapraszamy do przeczytania naszego mini-poradnika. Opowiemy Wam, co nie co o tym, jak właściwie działają szynkowary, czym różnią się od siebie szynkowary owalne i szynkowary prostokątne oraz, czy warto zainwestować w zakup szynkowaru z termometrem, czy lepiej wybrać model podstawowy!


Desc

1 elementu

  1. 99,90 zł
Desc

1 elementu

Jak zbudowany jest szynkowar?

Zanim opowiemy Wam o tym, jak działa szynkowar, słów kilka o tym, jak jest zbudowany. Znajomość poszczególnych elementów, z których składa się urządzenie, pomoże Wam w lepszym zrozumieniu mechanizmów, zachodzących podczas korzystania z maszyny. I tak, chociaż szynkowarów dostępnych na rynku jest sporo i różnią się one od siebie kształtem, wielkością, materiałem, z jakiego zostały wykonane oraz designem, gdybyśmy tak spojrzeli na te wszystkie modele ustawione jeden obok drugiego, dostrzeglibyśmy, że jest kilka rzeczy, które je ze sobą łączą. Na przykład, każdy z szynkowarów posiada tak zwany pojemnik. Pojemnik to w rzeczywistości specjalny zbiornik, do którego wkładamy mięso, które chcemy poddać obróbce termicznej. Kolejny element szynkowaru to płyta dociskowa wraz ze sprężyną – dzięki równomiernemu naciskowi, który wywiera na masę, po przygotowaniu szynka jest twarda, zbita i z łatwością możemy kroić ją nożem na równe plasterki. Odpowiednio uformowane mięso, nie będzie się kruszyło, ani rozpadało na kawałki. Nie będziemy mieli najmniejszego problemu z jego serwowaniem. Ostatni element szynkowaru, czyli pokrywka. Może być przytwierdzona na zawiasach do pojemnika, może być też całkowicie ruchoma. Posiada specjalny otwór, przez który wkłada się termometr i mierzy temperaturę mięsa.

Szynkowar ze stali nierdzewnej – elementy dodatkowe

Choć najbardziej podstawowy zestaw do gotowania mięsa składa się z elementów, które wymieniliśmy wyżej, czyli z pojemnika, płyty dociskowej ze sprężyną oraz pokrywki, szybkowar ze stali nierdzewnej to urządzenie, które do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje jeszcze kilku dodatkowych elementów. Jakich? Na pewno potrzebować będziemy garnka, do którego zmieści się nasz szynkowar ze stali nierdzewnej. Na co, warto zwrócić uwagę, garnek musi być nie tylko odpowiednio szeroki, ale również odpowiednio wysoki (ilość wody wlanej do garnka nie powinna przekraczać ¾ wysokości szynkowara ze stali nierdzewnej). Aby móc cieszyć się z dobrodziejstw szynkowara ze stali nierdzewnej, powinniśmy zaopatrzyć się również w siatkę do mięs oraz specjalne woreczki. Dzięki siatce do mięs nasza wędlina będzie miała idealny kształt, natomiast dzięki specjalnym woreczkom wybrane przez nas mięso nie będzie miało bezpośredniej styczności z wnętrzem szynkowara ze stali nierdzewnej. Co to oznacza? Sam proces parzenia szynki będzie bardziej higieniczny, pomoże nam również przy myciu całego urządzenia. Kolejne akcesorium, uzupełniające nasz domowy zestaw do obróbki termicznej mięs to termometr z sondą. Podczas gotowania szynki w szynkowarze ze stali nierdzewnej, temperatura mięsa jest niezwykle istotna. Precyzyjny termometr ułatwi nam pomiary. Co więcej, będzie dla nas swego rodzaju wskazówką. Jeżeli temperatura okaże się zbyt wysoka – będzie to sygnał dla nas, aby zmniejszyć nieco płomień palnika. Jeżeli będzie zaś zbyt niska, śmiało będziemy mogli nieco zwiększyć płomień.

Zatem… jak przygotować szynkę w szynkowarze owalnym?

Domową wędlinę przygotować możemy w pięciu prostych krokach. Krok pierwszy to zamarynowanie wybranego przez nas kawałka mięsa. Aby mięso przesiąkło wszystkimi zapachami i aromatami, warto pozostawić je w przyprawach przez dwadzieścia cztery godziny. Oczywiście, zamarynowane mięso przechowywać należy w lodówce. Uwaga – kawałek mięsa nie powinien być zbyt duży – w standardowym szynkowarze owalnym zmieści się około 1 kg mięsnej masy. Krok drugi to przełożenie uprzednio przygotowanego, zamarynowanego kawałka do specjalnego, jednorazowego woreczka i włożenie go do wnętrza szynkowara owalnego. Krok trzeci związany jest bezpośrednio z obsługą szynkowara owalnego. Musimy bowiem sięgnąć po płytkę dociskową ze sprężynką, umieścić ją w urządzeniu, a następnie całość szczelnie przykryć pokrywą. Zgodnie z krokiem czwartym – wyciągamy z kuchennej szafki nasz garnek do szynkowara owalnego, wkładamy szynkowar owalny do środka i zalewamy garnek wodą. Szynkę parzymy przez około 2,5 godziny. Co istotne, przez cały ten czas pilnujemy, aby nie dopuścić do wrzenia wody. Temperatura wody powinna wynosić około 80 stopni Celsjusza. Krok piąty i ostatni – po zakończeniu parzenia szynki szynkowar owalny wyciągamy z garnka, wylewamy z garnka gorącą wodę i zalewamy garnek zimną wodą, znów wkładamy do jego wnętrza szynkowar owalny. Gdy ten ostygnie, całość (wraz z naszą pyszną, domową wędliną) chowamy do lodówki i chłodzimy przez kolejną dobę. Po upłynięciu 24 godzin, szynka jest gotowa do spożycia.

Czym szynkowar prostokątny różni się od szynkowaru okrągłego? Czy warto kupić szynkowar z termometrem?

Na zakończenie odpowiadamy na dwa, najczęściej zadawane pytania, a mianowicie, czym różni się szynkowar prostokątny od szynkowara okrągłego oraz, czy warto kupić szynkowar z termometrem? Otóż, szynkowar prostokątny od okrągłego różni się jedynie kształtem oraz wielkością. Kanciasty kształt z jednej strony sprawia, że łatwiej przechowywać go w kuchennych szafkach, z drugiej zaś, że musimy nieco się natrudzić podczas szukania dostatecznie dużego garnka, który pomieści nasz szynkowar prostokątny. Kiedy już jednak taki znajdziemy, okazuje się, że efekt końcowy bez dwóch zdań warty był naszego zachodu. Komu polecamy szynkowary prostokątne? Przede wszystkim osobom, które uwielbiają smak domowych wędlin i potrafią zajadać się nimi bez końca. Szynkowary prostokątne docenią również Ci, którzy przygotowują potrawy mięsne w ilościach hurtowych – właściciele firm cateringowych, barów i restauracji. Wasi goście będą zachwyceni – gwarantujemy! Jeżeli chodzi natomiast o szynkowary z termometrem – są one bardzo praktyczne i funkcjonalne. Nie musimy dokupować do nich specjalnego termometru z sondą – wchodzi on już w skład zestawu. Szynkowary z termometrem stanowią, więc kompletne urządzenia, które nie potrzebują dodatkowych części. Wystarczą jedynie woreczki do szynkowara z termometrem i garnek do szynkowara z termometrem. Całą resztę otrzymujemy wraz z produktem!

To Top