Keksówki

Foremki keksówki

Łączenie słodkich składników, ugniatanie ciasta, piękny zapach unoszący się w całym domu – pieczenie jest jedną z najprzyjemniejszych czynności wykonywanych w kuchni. Zanim jednak nasza kuchnia przemieni się w idealną przestrzeń dla mistrza cukiernictwa, warto zacząć tę słodką przygodę od prostych wypieków. Z profesjonalnymi keksówkami upieczemy zarówno różnego rodzaju babki, jak i bardziej wymagające ciasta. Uniwersalna keksówka do chleba sprawdzi się też w wypiekaniu chrupiących bochenków chleba czy wytrawnego pasztetu na wielkanocny stół. Jeśli ciekawi Was ile potraw możemy zaserwować z pomocą foremki keksówki zajrzyjcie do naszego mini poradnika. Znajdziecie tam również zestawienie jednorazowych keksówek oraz keksówek silikonowych. Poznajcie z nami walory keksówek – uniwersalnych form do pieczenia.


Desc

Produkty 1-9 z 15

Desc

Produkty 1-9 z 15

Keksówka – jedna forma do ciasta, multum możliwości

Zeszyt z pożółkłymi kartkami, na których nasza babcia, a potem mama zapisywała potrawy i wypieki, które sprawdzały się w domowej kuchni. Książka wydana przez nasze guru od gotowania, na którego program czekamy z podekscytowaniem co czwartek. A może sprawdzony blog kulinarny z równie smakowicie wyglądającymi przepisami, co dopracowanymi fotografiami gotowych dań i wypieków? Niezależnie od tego, skąd czerpiemy pomysły, powinniśmy zaopatrzyć się w profesjonalne akcesoria kuchenne, które pomogą nam w osiągnięciu zamierzonego efektu. Keksówki to jedne z najbardziej wdzięcznych form do pieczenia. Podłużny kształt zapewnia możliwość przygotowania przeróżnych wypieków. Jeśli rozpoczynamy naszą przygodę z pieczeniem warto, z wykorzystaniem formy keksówki, przygotować tradycyjną babkę piaskową. Prosty wypiek, dzięki keksówce, będzie wyglądał perfekcyjnie na stole do popołudniowej kawy lub herbaty. Z keksówką do pieczenia chleba pomysłów na pyszne, domowe wypieki na pewno nie zabraknie. Jeśli zapragniemy bardziej wytrawnych smaków w keksówce przygotujemy również domowy, wiejski pasztet lub wegańską wariację na jego temat.

Formy keksówki – idealny wybór dla fanów klasycznych rozwiązań

Keksówki świetnie nadające się do pieczenia ciast, ale też chleba i pasztetu, to wąskie i podłużne formy. Uniwersalny kształt foremki keksówki sprawia, że są one jednymi z podstawowych elementów wyposażenia każdej kuchni. Nadają się do przygotowania wypieków, które po upieczeniu można w wygodny sposób pokroić w plastry. Jednak nawet wśród uniwersalnych form – keksówek, mamy wybór. Możemy zdecydować się na tradycyjną, metalową foremkę – keksówkę z wysokimi brzegami lub wybrać silikonową keksówkę z owalnym wykończeniem. Ponadto wiele keksówek do pieczenia chleba posiada specjalnie wyprofilowany kształt dna, dzięki czemu upieczemy nie tylko smaczny bochenek o chrupiącej skórce, ale też prezentujący się równie smakowicie na stole.

Keksówki silikonowe vs. keksówki jednorazowe – które wybrać?

Od kiedy powstały silikonowe formy do pieczenia ciast pojawia się pytanie, czy są one lepsze od tradycyjnych lub jednorazowych form? W naszym sklepie YourHomeStory nie wartościujemy. Nie wskazujemy też jednoznacznie, która z keksówek jest lepsza. Tak naprawdę wybór odpowiedniej formy keksówki zależy od indywidualnych preferencji. Każda z dostępnych na rynku form keksówek, czy to keksówek silikonowych czy keksówek jednorazowych posiada zalety. Keksówka silikonowa jest bardzo wygodną formą do pieczenia. Nie trzeba jej smarować przed włożeniem do piekarnika, gdyż silikon sprawia, że ciasto nie przywiera do keksówki. Z silikonowej keksówki łatwo wyjąć wypiek bez obawy o pokruszenie ciasta. Silikon jest też niezwykle wytrzymałym materiałem, przez co można używać go zarówno w bardzo wysokich, jak i bardzo niskich temperaturach. Co więcej, keksówki silikonowe nie zajmują wiele miejsca. Przykładowo forma - keksówka DELÍCIA SiliconPRIME idealnie sprawdza się w małej kuchni. Dzięki swojej elastyczności, silikonowe foremki – keksówki, są łatwe w przechowywaniu. Możemy je dowolnie wyginać, więc bez problemu zmieszczą się w najmniejszej szafce w naszym domu, a po wyjęciu bez najmniejszego trudu wracają do swojej pierwotnej formy, nie tracąc kształtu. Keksówek silikonowych używa się równie łatwo, jak czyści. Po użyciu wystarczy włożyć silikonową keksówkę do zmywarki. Łatwość w czyszczeniu jest nie tylko zaletą keksówek silikonowych, ale również tradycyjnych foremek – keksówek. Dla miłośników klasyki, którzy w kuchni używają form solidnych, metalowych bądź ceramicznych mamy keksówkę DELICIA w kolorze antracytu. Wysokie brzegi zabezpieczą ciasto przed wydostaniem z formy. Z kolei fanów ciekawego designu, również w akcesoriach kuchennych, zachwyci foremka – keksówka DELICIA GOLD. Prostokątna keksówka z lekko zaokrąglonymi brzegami, wykonana ze stali nierdzewnej sprawdzi się nie tylko w przygotowaniu świątecznego keksu, czy wytrawnego pasztetu. Będzie również świetnie wyglądać na kuchennym blacie, a modny kolor cappuccino formy – keksówki dopasuje się do wnętrza w monochromatycznym stylu. Natomiast jeśli kierujemy się w życiu wygodą, a do tego pieczemy jedynie od święta, proponujemy zakupić keksówki jednorazowe. Możemy zdecydować się na foremki – keksówki aluminiowe, bądź wybrać wariant ekologiczny – keksówki jednorazowe wykonane z papieru. Co więcej, keksówki jednorazowe sprawdzą się perfekcyjnie do transportu wypieku lub, gdy chcemy przynieść domowe ciasto w prezencie.

Chałka jak za dawnych lat dzięki keksówce do pieczenia chleba

Istnieje wiele aromatów i smaków, które bezsprzecznie kojarzą nam się z dzieciństwem. Niewątpliwie jednym z nich jest zapach świeżo upieczonej chałki. Słodkie, domowej roboty drożdżowe ciasto, posmarowane masłem lub dżemem to smaczna śniadaniowa propozycja. Aby chałka wyszła delikatna i puszysta warto zaopatrzyć się w profesjonalną keksówkę do chleba. W naszym sklepie internetowym YourHomeStory proponujemy formę – keksówkę ceramiczną chałka DELICIA. Specjalnie wyprofilowana foremka – keksówka wykonana została z wysokiej jakości ceramiki. Możemy być spokojni o naszą chałkę podczas pieczenia. Ceramiczna keksówka do pieczenia chleba nagrzewa się wolno i równomiernie, dzięki czemu nie ma możliwości, by chałka się w jakimś miejscu przypaliła. Ponadto niezwykłą zaletą ceramicznej keksówki do pieczenia chleba jest jej wygląd. Forma ceramiczna chałka DELÍCIA posiada specjalnie wyprofilowane wgłębienia, dzięki czemu chałka zawsze upiecze nam się w pięknej formie. Dodatkowo za zakupem ceramicznej keksówki do pieczenia chleba przemawia również to, że ceramika nie pochłania zapachów. Możemy być pewni, że przygotowana w niej chałka nie utraci swojego smaku i aromatu, a dodatkowo będzie rumiana i puszysta. Palce lizać!

Keksówka do chleba – o tym, jak sprawić by pieczenie stało się chlebem powszednim

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu pieczenie chleba było naturalną czynnością, wykonywaną przez nasze babcie. W dzisiejszych czasach puszysty bochenek z chrupiącą skórką kupujemy w piekarniach. A szkoda, bo domowej roboty chleb jest zdrowszy, a dodatkowo przygotowanie ciasta na chleb może być nową tradycją, łączącą rodzinę. Jeśli chcemy wprowadzić do swojego domu rytuał pieczenia chleba nieodzownym elementem w kuchni powinna być keksówka do chleba. Wysokiej jakości keksówka do chleba przyda się w każdej kuchni miłośników pachnącego, domowego pieczywa. Forma – keksówka na chleb pełnoziarnisty DELLA CASA to nowoczesne podejście do kwestii wypiekania chleba. Wykonana z silikonu keksówka do pieczenia chleba sprawdzi się w każdej kuchni. Na dodatek łatwo ją przechowywać. Keksówka do chleba, jak i pozostałe formy – keksówki oferowane w sklepie YourHomeStory odpowiednio użytkowane i pielęgnowana posłużą nam w kuchni wiele lat. Bez względu na to, czy zdecydujemy się na keksówkę silikonową, czy może jednorazową keksówkę codziennie będziemy mogli cieszyć się niesamowitym aromatem i smakiem domowych wypieków.

To Top