Wałki do ciasta

Wałki tradycyjne

W żadnej dobrze wyposażonej kuchni nie może zabraknąć wałka do ciasta. Jego rozpłaszczanie to ważny etap przygotowywania wielu potraw, takich jak pierogi, dodatków, m.in. makaronu lub słodkich wypieków. W szerokiej ofercie sklepu YourHomeStory można znaleźć nie tylko wykonane z drewna wałki tradycyjne, ale też stalowe modele oraz przeznaczone do zadań specjalnych wykrawacze. Z ich pomocą ciasto szybko i niemal bez trudu uzyska odpowiednią grubość. W naszym asortymencie dostępne są wyłącznie wysokiej jakości, solidne wałki do ciasta, wyposażone w wygodne uchwyty.


Desc

Produkty 12

  1. 138,00 zł
  2. 34,00 zł
  3. 21,90 zł
  4. 21,90 zł
  5. 24,90 zł
  6. 25,90 zł
  7. 24,90 zł
Desc

Produkty 12

Wałki tradycyjne oraz niestandardowe modele w YourHomeStory

Naszym Klientom oferujemy duży wybór różnego typu wałków, od tradycyjnych, drewnianych modeli, po nowoczesne, z możliwością regulacji grubości ciasta. Wszystkie dostępne w naszym sklepie wałki do ciasta łączy jednak wysoka wytrzymałość oraz modny design. Polecamy ergonomiczne, niezawodne wałki drewniane, które wykorzystywane są w kuchni od pokoleń i nadal cieszą się ogromną popularnością wśród amatorów i amatorek gotowania oraz pieczenia. Alternatywą dla nich są wałki silikonowe, których cechą charakterystyczną jest niewielka waga. Ciasto nie przywiera do ich powierzchni, co skraca czas wałkowania i znacząco ułatwia zadanie. Wałki stalowe do ciasta nie tak dawno jeszcze wykorzystywane były wyłącznie w dużych restauracjach. Coraz częściej jednak można się na nie natknąć w domowych kuchniach, gdzie stanowią estetyczny element ich wyposażenia.

Wałki drewniane – ich wady i zalety

Drewniany wałek zajmował szczególne miejsce w kuchni naszych babć i matek. Mimo postępu, ten element kuchennego wyposażenia wciąż nie wyszedł z użycia. Nadal wykorzystywany jest podczas przygotowywania wypieków i smacznych dań. Wałki drewniane posiadają właściwości antybakteryjne, jednak nie są tak wytrzymałe, jak stalowe modele. W powstałych ubytkach gromadzą się trudne do usunięcia zanieczyszczenia, co może mieć duży wpływ na poziom higieny w trakcie pieczenia i gotowania. Wałki do ciasta z drewna bez wątpienia są ekologiczne. Urzekają naturalnym designem, odpowiednim do rustykalnych, tradycyjnych, a także nowoczesnych kuchni. Stosując je trzeba się jednak liczyć z tym, że ciasto będzie przywierać do ich powierzchni, jeśli nie posypiemy jej wcześniej mąką. Wałki drewniane dostępne są w ofercie YourHomeStory w niezwykle atrakcyjnych cenach. Nie można ich myć w zmywarce, jednak dzięki odpowiedniej konserwacji, ich utrzymanie w czystości nie stanowi problemu.

Wałki stalowe do ciasta – praktyczne i trwałe

Konkurencją dla wykonanych z drewna wałków są stalowe modele, których gładka powierzchnia nie wymaga posypywania mąką. Ciasto nie przywiera do niej, a dzięki wytrzymałości stalowej powłoki, nie tworzą się żadne ubytki, w których mogłyby gromadzić się bakterie. Wałki stalowe do ciasta wyróżniają się więc dłuższą żywotnością. Łatwiej też utrzymać je w czystości, niż wzory z drewna. Wyposażone w ergonomiczne uchwyty, pozwolą na szybkie i sprawne rozpłaszczenie ciasta. Na rynku dostępne są wałki do ciasta ze stali nierdzewnej z drewnianymi lub stalowymi rączkami. Te drugie zostały stworzone głównie z myślą o profesjonalnym użyciu. W ofercie YourHomeStory można nabyć modele z drewnianymi uchwytami, które wprowadzą do każdej kuchni nieco naturalności i ciepła.

Wałki do ciasta z regulacją grubości

Aby rezultat wałkowania był satysfakcjonujący, warto wyposażyć się w specjalny wałek, z możliwością regulacji grubości. Dzięki niemu ciasto będzie mieć identyczną grubość w każdym miejscu. W zależności od rodzaju przygotowywanej potrawy bądź wypieku, wałki do ciasta z regulacją grubości można odpowiednio dostosować. Zakres ich ustawień to zwykle 2-8 mm. Dzięki zastosowaniu do ich wykonania wysokiej jakości tworzywa sztucznego, utrzymanie ich w czystości nie stanowi żadnego problemu. Wałki do ciasta z regulacją grubości to doskonały wybór dla zaawansowanych, znających tajniki gotowania i pieczenia osób, ale nie tylko. Mogą z nich korzystać także początkujący kucharze, którzy chcą zapewnić sobie doskonały efekt podczas wałkowania. W sklepie YourHomeStory dostępne są nowoczesne wałki do ciasta z regulacją grubości o modnym, a zarazem funkcjonalnym designie.

Wałki silikonowe oraz wykrawacze do ciasta

Największą zaletą wykonanych z silikonu wałków jest ich niewielka waga. Te lekkie, kuchenne akcesoria uważane są za niezwykle wygodne, a przy tym estetyczne. Można je nabyć w wielu atrakcyjnych kolorach, które ożywiają i wzbogacają stworzoną w kuchni aranżację. Wałki silikonowe czynią wałkowanie dużo prostszym i mniej męczącym, niż w przypadku modeli z cięższych materiałów. Ciasto nie przykleja się do nich, a wszelkie zanieczyszczenia na ich powierzchni można z łatwością usunąć podczas mycia w zmywarce. Wałki silikonowe to jednak nie wszystko, co można znaleźć w ofercie sklepu YourHomeStory. Polecamy także niezawodne wykrawacze do ciasta, dzięki którym stworzymy na jego powierzchni równe kółka, grzebyczki i dziurki, co znacznie przyspieszy przygotowywanie wypieków lub potraw.

To Top