Słoiki Weck

Słoje typu weck

Aby przygotować przepyszny dżem z truskawek potrzebne będą nam nie tylko dojrzałe owoce, woda i cukier, ale również odpowiednie naczynia, w których będziemy mogli przechowywać nasze słodkie wyroby. Odpowiednie naczynia, czyli jakie? Do różnego rodzaju domowych przetworów świetnie sprawdzą się słoiki typu weck. Niech nie zwiedzie Was jednak egzotyczna nazwa. Słoiki weck nie są to fantazyjne szklane misy o oryginalnych, nietypowych kształtach, a tradycyjne słoiki ze „sprężynką”, dokładnie takie, jakich używały nasze mamy czy babcie. Z czego składają się słoiki typu weck? Otóż, słoiki z zamknięciem typu weck składają się z niczego innego jak ze szklanego naczynia, szklanej pokrywki, a także metalowego zamknięcia, łączącego ze sobą obie części. Często można jednak spotkać też słoiki weck w nieco bardziej nowoczesnej formie. Najnowsze wariacje na temat słoików weck zawierają w sobie wykonane z przezroczystego szkła naczynia, gumowe uszczelki, szklane pokrywki oraz dwie metalowe spinki, które należy umieścić po obu bokach naczynia. Jeżeli jesteście ciekawi, czym różnią się od siebie poszczególne modele, jak o nie dbać i co w nich przechowywać – zapraszamy do przeczytania naszego mini poradnika!


Desc

Produkty 5

Desc

Produkty 5

Wszystko, co powinniście wiedzieć o słoikach typu weck

Zanim przystąpimy do domowej produkcji dżemów i konfitur, najpierw kilka słów o właściwościach słoików typu weck. Otóż, słoiki typu weck robione są z grubego, przezroczystego szkła, odpornego na urazy mechaniczne oraz wysokie temperatury. Oznacza to, że słoiki typu weck bez najmniejszego problemu możemy poddać procesom sterylizacji oraz pasteryzacji. Musimy jednak pamiętać o tym, że wybierając słoiki typu weck z uszczelką, nie powinniśmy przetrzymywać ich w piekarniku w temperaturze wyższej niż sto trzydzieści stopni Celsjusza, gdyż uszczelka zwyczajnie zacznie się topić. Słoików typu weck (zarówno tych z uszczelką jak i bez), za to bez obaw możemy używać do procesu pasteryzacji w kąpieli wodnej. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o słoikach typu weck? W słoikach typu weck możemy nie tylko przygotowywać i przechowywać różnego rodzaju owocowe dżemy i konfitury. W słoikach typu weck możemy również kisić warzywa, marynować je i zasalać. Na tym jednak nie kończą się możliwości użycia słoików typu weck. Otóż, słoiki typu weck świetnie sprawdzą się do przechowywania spożywczych półproduktów. W słoikach typu weck możemy trzymać kasze, makarony, różne odmiany ryżu. Co więcej, słoiki typu weck doskonale nadają się do przechowywania miodu, przypraw, kawy i herbaty, a nawet samodzielnie przygotowanych wypieków – puszystych muffinek czy smacznych i zdrowych ciastek owsianych. Tak szeroki zakres zastosowań sprawia, że słoiki typu weck to naczynia, których nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni.

Słoiki weck – pomysł na drugie śniadanie

Słoiki weck są to produkty wielorazowego użytku. Gdy opróżnimy już ich zawartość, wystarczy przetrzeć ich wnętrze gąbeczką nasączoną delikatnym detergentem, a następnie opłukać pod bieżącą wodą. Słoiki weck bez obaw możemy również myć w zmywarce. W tej części naszego poradnika, zamiast na pielęgnacji skupimy się jednak na kreatywnym zastosowaniu słoików weck. Słoiki weck z powodzeniem nam mogą bowiem zastąpić tradycyjne lunch boxy. Oczywiście, do ich wnętrza nie zmieścimy kanapki z awokado czy rogalika z dżemem, w słoikach weck za to możemy przechowywać płatki bądź musli, które później w pracy tylko zalejemy mlekiem. Słoiki weck doskonale sprawdzą się również do przechowywania różnego rodzaju sałatek (owocowych, warzywnych i warzywno-owocowych), past kanapkowych (np. tych z zielonego groszku, ciecierzycy, brokuła i sera feta) oraz zup (zarówno tradycyjnych, jak i zup kremów z bazylii i pomidorów, żółtych warzyw czy słodkiej papryki i marchewki). W słoikach weck możemy też trzymać przygotowane przez nas wcześniej zdrowe smoothie i koktajle. Najprostszy przepis na pyszne i sycące smoothie, które możemy przelać do wnętrza słoika weck? Wystarczy dwa kiwi oraz jednego banana obrać ze skórki i wrzucić do wnętrza blendera kielichowego. Następnie sięgamy po garść świeżego szpinaku, liście dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i dokładamy do wnętrza naczynia. Całość zalewamy przegotowaną, letnią wodą, przykrywamy specjalną pokrywą i blendujemy. W ten sposób powstały zielony eliksir przelewamy do naszego słoika weck i gotowe!

Słoiki z zamknięciem typu weck – idealne do deserów

Słoiki z zamknięciem typu weck nie tylko zastąpią nam przenośne lunch boxy, ale też naczynia do serwowania, takie jak szklanki, miski czy salaterki. W małych i średnich słoikach z zamknięciem typu weck możemy podawać na przykład lemoniadę. Słoiki z zamknięciem typu weck nie tylko będą się świetnie prezentować wypełnione wodą, plasterkami cytryny, miętą oraz kostkami lodu, ale też okażą się niezastąpionym akcesorium zwłaszcza podczas przyjęć plenerowych. Zamiast zostawiać niczym nieosłoniętą szklankę na drewnianym stoliku i czekać, aż do jej środka wpadnie nieproszony przyjaciel, wystarczy upić kilka łyków ze słoika z zamknięciem typu weck, a następnie opuścić pokrywę. Do tak zabezpieczonego napoju nie przedostaną się absolutnie żadne zanieczyszczenia, a my będziemy mogli odetchnąć z ulgą. Co więcej, słoiki z zamknięciem typu weck doskonale sprawdzą się do serwowania deserów na ciepło i na zimno. Słoiki z zamknięciem typu weck odporne są bowiem na działanie wysokiej temperatury i przy ich pomocy w kilka chwil przygotujemy smakowity deser, znany jako „owoce pod kruszonką”. Aby uraczyć swoich gości tak wyjątkową propozycją wystarczy wnętrze słoika z zamknięciem typu weck nasmarować margaryną, następnie wrzucić pokrojone w kostkę kawałki gruszki oraz jabłka, posypać je cukrem, cynamonem oraz zrobioną wcześniej kruszonką. Całość zapiekamy do uzyskania pięknego, złotego koloru. Po upieczeniu studzimy i podajemy wraz z miodem i bakaliami. Jeżeli jednak nie jesteśmy zwolennikami deserów na ciepło, nic straconego. W słoikach z zamknięciem typu weck możemy przygotować też galaretkę z pociętymi na plasterki owocami, zaserwować domowej roboty lody z bitą śmietaną, czy zrobić wielowarstwowy przysmak na bazie nasion chia, jogurtu greckiego i brzoskwiniowego musu. Zastosowań dla słoików z zamknięciem typu weck jest wiele i jedyne co nas ogranicza to własna wyobraźnia.

Słoiki typu weck dostępne w YourHomeStory

W naszym sklepie internetowym YourHomeStory zgromadziliśmy słoiki typu weck, które wykonane zostały z grubego, przezroczystego, odpornego na urazy mechaniczne szkła. Naczynia charakteryzują się smukłym kształtem i uniwersalnym, ponadczasowym designem. Świetnie odnajdą się w każdej kuchni, ale nie tylko. Co istotne, wybrane przez nas produkty cechują się dużą odpornością na wysokie temperatury. Bez obaw możemy je sterylizować i pasteryzować w nich przygotowane przez nas domowe przetwory. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą słoików typu weck. W szczególności z serią pojemników z klipsem DELLA CASA. Najmniejszy słoik typu weck wchodzący w skład kolekcji ma 500ml pojemności. Średni słoik typu weck liczy 750ml pojemności, natomiast duże słoiki typu weck zaczynają się od pojemności 1000ml, a kończą na pojemności 2500ml.

To Top