Produkt został dodany do koszyka

- +
Za sztukę
Kontynuuj Zakupy Pokaż Koszyk
Nie przegap najnowszych okazji! Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco z aktualnymi promocjami

Noże do sera

Sery – francuska duma narodowa. To właśnie na zachodzie Europy zaczęto produkować pierwsze jego odmiany. Obecnie w samej Francji można wyróżnić aż tysiąc rodzajów sera!

Istnieją sery żółte, białe, niebieskie. Z pietruszką lub orzechami włoskami. Sery możemy jeść na śniadanie, obiad lub kolację. Co więcej, mogą być one serwowane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jak widzimy wybór jest ogromny. Każda z odmian dostarcza różnorodnych walorów zapachowych i smakowych. Nic dziwnego, że te wyrafinowane w smaku i aromacie produkty potrzebują wykwintnej oprawy. Jeśli lubimy sery i często planujemy wieczór z nimi w roli głównej, warto żebyśmy zaopatrzyli się w noże do sera. Profesjonalne zestawy noży pomogą nam, na przykład w przygotowaniu wykwintnej deski serów. Serwowanie serów jest o tyle ważne, że odpowiednie podanie wpływa również na ich smak. Pozwala też wydobyć pojedyncze nuty i aromaty. W serwowaniu serów istotna jest nie tylko ich jakość, ale również sposób podania oraz krojenia. Proponowane przez nas noże do serów wyśmienicie sprawdzą się w pokrojeniu żółtego sera w kostkę, kiedy będziemy chcieli zaserwować koreczki znajomym jako przedsmak wieczornej kolacji. Ponadto w samym zestawie noży do sera jest ich kilka rodzajów, więc z pewnością urozmaicą kuchenną szufladę ze sztućcami. Jaki nóż do sera wybrać? Czy warto zainwestować w zestaw noży do sera? Jak korzystać z noża do parmezanu? Na te wszystkie pytania odpowiemy w przygotowanym przez nas mini poradniku. Rozpocznijcie z nami przygodę z nożami do serów w roli głównej.

 

  1. Wysyłka w 24h
  2. Promocja

  1. Wysyłka w 24h
  2. Promocja

plant image

POPULARNE PRODUKTY

Jaki nóż do sera wybrać?

Jak mówi dobrze znane przysłowie: co kraj, to obyczaj. Śmiało można to stwierdzenie zastosować w kontekście serów. Co ser, to inny rodzaj noża do sera. Jak już wspominaliśmy na rynku jest już kilka tysięcy jego odmian. Na szczęście nie potrzebujemy równie pokaźnej liczby profesjonalnych sztućców, by wszystkie te rodzaje pokroić. Istnieje jednak kilka głównych grup serów, do krojenia których używamy specjalnego noża. Wynika to przede wszystkim z różnorodnej, często delikatnej, struktury tych mlecznych produktów. Przykładowo do pokrojenia żółtego sera gouda w kostce przyda się nam nóż do sera PRESTO. Wykonany ze stali nierdzewnej z poręczną, ciemnoniebieską rękojeścią, w szybki sposób podzieli nam kostkę goudy na kilkanaście, idealnej grubości plastrów. Specjalnie wyprofilowany nóż posiada gęsto ułożone ząbki. Ponadto charakterystyczne dla tego rodzaju sztućców są równomiernie rozmieszczone otwory, dzięki którym krojone plastry nie przywierają do powierzchni noża. Większość noży do krojenia sera, tak jak w przypadku noża do sera HOME PROFI, posiada ostro zakończony czubek. Przypomina on swoim kształtem widelec. Ułatwia to oddzielenie i przełożenie już pokrojonego sera na talerz. Pamiętajmy też o odpowiednim pielęgnowaniu noży do serów. Choć wszystkie noże dostępne w naszej ofercie mogą być myte w zmywarce, warto przepłukać je wodą od razu po użyciu. W ten sposób dbamy o ostrze, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się nożem przez wiele lat. Przechowywanie noży również ma znaczenie. Starajmy się odseparować je od innych sztućców lub kupmy osłonki na ostrza. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że w momencie użycia nóż nie będzie stępiony. Szczególnie zwracajmy uwagę na regularne ostrzenie przy przygotowywaniu serów o twardej konsystencji. Mocno stępiony nóż może nie tylko nierówno pokroić nam ser, ale również odbić się od krojonej powierzchni i zrobić nam krzywdę.

Czy warto zainwestować w zestaw noży do sera?

Przekonaliśmy się już, że istnieje kilka rodzajów noży do sera. Jeśli jesteśmy fanami tylko jednej odmiany francuskiego specjału, wybór odpowiedniego noża będzie dla nas bardzo prosty. Miłośnikom różnorodnych smaków tych produktów, proponujemy jednak by zdecydowali się od razu na zakup zestawu noży do sera. W takim zestawie znajdziemy zarówno nóż do krojenia serów twardych i półtwardych oraz tych, o bardziej miękkiej i kleistej strukturze. Te profesjonalne sztućce pozwolą pokroić każdy gatunek sera, dzięki czemu w szybki i łatwy sposób przyrządzimy deskę serów, która z pewnością stanie się atrakcją wieczoru. Sery, szczególnie w towarzystwie lampki wina, będą idealnym uzupełnieniem wykwintnej kolacji. Co więcej, zestawy noży do sera są nie tylko użyteczne, ale też prezentują się efektownie. Wykonane z wysokiej jakości materiałów, będą okazale wyglądać na kuchennym blacie. Możemy też, dzięki kompletowi tych sztućców, zapewnić naszym gościom swobodę w decydowaniu o tym, jakiej grubości plastry sera im najbardziej odpowiadają. Wystarczy, że pozostawimy na drewnianej desce kilka rodzajów sera w kostkach oraz przyszykujemy zestaw noży do serów.

Włoska wariacja na temat sera - noże do parmezanu

Nie tylko Francuzi kochają ser. Włoski parmezan jest znany na całym świecie i to nie wyłącznie z bycia pysznym składnikiem chrupiącej pizzy. Pokrojony lub cienko starty parmezan wzbogaca aromat i smak każdej potrawy. Ten włoski ser wbrew pozorom jest też zdrowy. Obfituje w dużo białka i wapnia. Dostarcza więc naszemu organizmowi wielu cennych składników, szczególnie dla naszych kości. Dzięki swojemu ostremu smakowi, będzie wyczuwalny zarówno na gorącej pizzy, jak i podczas podania go w sałatce Cezar. Posiada jednak twardą konsystencję, dlatego do jego pokrojenia potrzeba specjalnego noża do parmezanu. W ofercie naszego sklepu internetowego Restilo mamy dla Was profesjonalny nóż. Do parmezanu sprawdzi się idealnie! Z wyglądu przypomina łopatkę z ostro zakończonym czubkiem. Płaskie ostrze ze stali nierdzewnej zapewnia maksymalny efekt krojenia. Dodatkowo, dzięki grubej, mocnej rączce, możemy być pewni , że nie zrobimy sobie krzywdy podczas jego porcjowania. Jak prawidłowo kroić parmezan? Włoski ser kroimy na drobne płaty. Ich wielkość zależy od indywidualnego gustu. Jeśli posiadamy świeży parmezan, z pomocą noża do sera łatwo potniemy równe, szerokie wióry sera, które idealnie będą komponować się w sałatce. Tak zaserwowany parmezan nie tylko wzbogaci swym mocnym aromatem potrawę, ale będzie też wyczuwalny podczas jedzenia.

Noże do sera w Twojej kuchni

Podczas przygotowywania rozmaitych dań czy przystawek z serem w roli głównej, warto korzystać z profesjonalnych noży do sera. Dzięki charakterystycznym kształtom noży do krojenia serów nasi goście, przed którymi będziemy odkrywać walory tych wyrafinowanych, mlecznych produktów, będą zachwyceni nie tylko smakiem i aromatem, ale i sposobem ich serwowania. Niezależnie od tego, na jaki nóż do sera się zdecydujemy, na pewno nie będziemy rozczarowani. Noże do serów zapewniają eleganckie podanie francuskich specjałów, ale nie tylko. Jeśli jesteśmy miłośnikami włoskich serów, idealnie w naszej kuchni sprawdzi się nóż do parmezanu. Mamy nadzieję, że w naszym mini poradniku ułatwiliśmy Wam wybór odpowiedniego noża do sera, a także pokazaliśmy jak dbać o noże oraz dlaczego amatorzy różnorodnych serowych smaków powinni zdecydować się na zakup zestawu noży do serów. Sztuka podawania serów nie jest trudna, a jest w stanie wzbogacić naszą codzienność.

To Top