Produkt został dodany do koszyka

- +
Za sztukę
Kontynuuj Zakupy Pokaż Koszyk
Nie przegap najnowszych okazji! Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco z aktualnymi promocjami

Noże masarskie

Nie możemy odnaleźć pasujących produktów do zaznaczenia.
plant image

POPULARNE PRODUKTY

Noże do mięsa – nie takie straszne jak je malują

Z pewnością noże masarskie należą do kategorii noży, których nie da się nie zauważyć w kuchni. Za wyjątkiem noża do steków, który swoim rozmiarem przypomina uniwersalne noże, pozostałe są zdecydowanie większe i dłuższe. Najczęściej długość ich ostrza mieści się w granicach dwudziestu centymetrów. Noże do mięsa, choć mogą powodować w nas niemały strach przed rozpoczęciem ich użytkowania, są wbrew pozorom poręczne. Ich wielkość wynika głównie z siły nacisku, jakiej trzeba użyć by porcjować mięso lub oddzielić mięso od kości. W ofercie naszego sklepu internetowego Restilo zadbaliśmy o to, by mimo swoich gabarytów, noże rzeźnicze były jak najbardziej funkcjonalne. Pamiętajmy jednak, że noże masarskie różnią się nie tylko wielkością ostrza. Przed ich kupieniem zastanówmy się do czego będziemy danego noża używać. Na przykład, jeśli bardzo często na naszym talerzu ląduje czerwone mięso, które kupujemy u rzeźnika w jednym kawałku, warto zainwestować w nóż rzeźniczy AZZA lub tasak AZZA. Natomiast jeśli wolimy sami, we własnej kuchni oddzielać mięso od kości, przydadzą nam się zupełnie inne noże. Przykładowo możemy sięgnąć po nóż do usuwania kości PRECIOSO. Posiada on szesnastocentymetrowe ostrze ze stali nierdzewnej oraz specjalnie wyprofilowany, wąski i ostro zakończony czubek. Ten nóż do mięsa jest więc nie tylko wytrzymały. Przygotowaliśmy go z myślą o łatwym manewrowaniu między mięsem, a kością. Pamiętajmy, że będąc miłośnikami szynki, powinniśmy w swojej kuchni znaleźć też miejsce na noże, które idealnie nadadzą się do jej krojenia. Noże do szynki są najdłuższymi, które posiadamy w naszym sklepie internetowym Restilo. Różnią się też od pozostałych. Nóż do krojenia szynki SONIC posiada długie i elastyczne ostrze o nieco zaokrąglonym czubku. Nadaje się on do krojenia nie tylko wędliny, ale również i delikatnych ryb, jak chociażby łososia. Z proponowanymi przez nas nożami do mięsa w łatwy sposób przygotujemy obiad czy kolację. Ponadto większość noży dostępna jest w czarnej kolorystyce, dzięki czemu będą pasowały do każdego wnętrza.

Jak ostrzyć noże rzeźnicze?

Ważne, by wszystkie noże w naszej kuchennej szufladzie były naostrzone, jednak w przypadku noży rzeźniczych regularne ostrzenie jest szczególnie istotne. Wiąże się to z tym, że noże masarskie używane są do krojenia usmażonych, bądź upieczonych mięs, które najzwyczajniej w świecie są mięsami twardymi. Co więcej, noże do mięs muszą sobie radzić również z oddzielaniem mięsa od kości. Aby nie zrobić sobie krzywdy, ważne jest posiadanie wystarczająco ostrego noża, który bez problemów przekroi twardą kość. Jak poprawnie naostrzyć nasz nóż do mięsa tak, by z łatwością używać go w kuchni? Na pozór prosta czynność jaką jest ostrzenie wymaga odpowiedniej techniki i wprawy. Zapewniamy, że wystarczy jednak trzymać się kilku zasad, by w ostrzeniu osiągnąć mistrzowski tytuł. Rozpoczynając przygodę z ostrzeniem noży do mięs we własnym, domowym zaciszu najpierw należy dobrać odpowiednią ostrzałkę. W ofercie naszego sklepu internetowego Restilo oferujemy kilka rodzajów ostrzałek. Kiedy już wybierzemy dla siebie odpowiednie narzędzie do ostrzenia, należy dostosować kąt, pod jakim włożymy nóż. Jest to zależne od tego, jak oryginalnie została wyprowadzona krawędź tnąca i do czego będzie wykorzystywany nóż. Podpowiemy, że dla noży kuchennych, w tym noży do mięs, wystarczy kąt 20-25 stopni. Ostrzenie zaczynamy od krawędzi tnącej przy rękojeści noża, a następnie kierujemy się do jego czubka. W ten sposób możemy mieć pewność, że naostrzyliśmy całe ostrze. Nie musimy używać wiele siły, by je poprawnie naostrzyć. Wystarczy delikatnie docisnąć nóż masarski do powierzchni ściernej. Ostatnią istotną rzeczą, o której warto pamiętać jest wykonywanie tej samej ilości pociągnięć z jednej i drugiej strony. Zwracając uwagę na te kilka rzeczy, możemy być pewni, że noże rzeźnicze w naszej kuchni będą kroiły mięso jak marzenie.

Noże do steków – przyjemność nie tylko w smakowaniu mięsa

Steki – potrawa, na myśl której wielu fanom mięsa cieknie ślinka. Steki uznaje się za trudne w przyrządzeniu, jednak wprawy wymaga też zjedzenie takiego kawałka mięsa. W zależności od tego, jaki stek lubimy mieć na swoim talerzu, czy będzie to średnio, czy mocno wysmażony, nieodzownym elementem, który powinniśmy mieć w swojej kuchni jest nóż do steków. Posiadający grubą rękojeść nóż przypomina tradycyjny nóż stołowy. Jednak duże, gęsto rozmieszczone ząbki zdradzają jego prawdziwe przeznaczenie – krojenie usmażonych bądź mocno wypieczonych, twardych kawałków mięsa. Posiadając noże do steków w swojej kuchni zadbamy podczas weekendowych grillów o podniebienie niejednego mięsożercy w naszym gronie.

Noże masarskie – poczuj się jak profesjonalista we własnej kuchni

Polędwica wołowa, karkówka, dobrze wysmażony stek – dla miłośników mięsa te nazwy brzmią nie tylko znajomo, ale i smakowicie. Żeby równie smaczne co ich jedzenie, było także przyrządzanie tych mięsnych potraw, warto mieć w kuchennej szufladzie noże masarskie. Nie musimy być zawodowymi kucharzami, żeby poprawnie ich używać. Wystarczą specjalistyczne noże do mięsa, trochę wprawy i będziemy mogli profesjonalnie przyrządzić niejedną potrawę w naszej kuchni, którą do tej pory mogliśmy jedynie spróbować w restauracji. Mamy nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie w naszej szerokiej ofercie noży rzeźniczych oraz, że rady, którymi się z Wami podzieliliśmy w naszym mini poradniku pomogą Wam używać tych wyjątkowych noży z przyjemnością.

To Top