Produkt został dodany do koszyka

- +
Za sztukę
Kontynuuj Zakupy Pokaż Koszyk
Nie przegap najnowszych okazji! Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco z aktualnymi promocjami

Ostrzałki do noży

Kuchnia – jedno z najważniejszych miejsc w naszym domu. Spędzamy w nim bardzo dużo czasu. To właśnie tam przygotowujemy i jemy posiłki. Główną rolę w naszych codziennych

kuchennych zmaganiach odgrywają noże kuchenne. Jeśli kupujemy dobre noże, takie jak chociażby nóż uniwersalny PRECIOSO, powinniśmy pamiętać o zaopatrzeniu się w ostrzałkę do noży. Profesjonalne ostrzałki pomogą nam w łatwy sposób zadbać o pielęgnację zakupionych sztućców. Pamiętajmy, że dobrze naostrzonego noża nie tylko przyjemniej się nam używa. Ostry nóż to przede wszystkim bezpieczny nóż. Czym kierować się podczas wyboru ostrzałki do noży kuchennych? Dlaczego ostrzałki do noży są praktycznym dodatkiem? Jak ostrzyć noże ceramiczne? Tego wszystkiego dowiecie się z naszego mini poradnika, który wprowadzi Was w świat ostrzałek do noży.

 

  1. Wysyłka w 24h
  2. Promocja

  1. Wysyłka w 24h
  2. Promocja

plant image

POPULARNE PRODUKTY

Rodzaje ostrzałek do noży

Przed zakupieniem ostrzałki do noży, warto dokładnie przejrzeć kuchenną szufladę ze sztućcami. W zależności od tego jakie noże posiadamy w domu, powinniśmy dobrać do nich odpowiednią ostrzałkę. Zachęcamy by zakup był starannie przemyślany, gdyż odpowiednio wyprofilowana ostrzałka do noży kuchennych może poradzić sobie z naostrzeniem większości noży, z których na co dzień korzystamy. Oczywiście pamiętajmy, że każdy materiał wymaga innego traktowania. W sklepie internetowym Restilo proponujemy ręczne ostrzałki do kuchennych noży, włączając zarówno uniwersalne jak i specjalistyczne noże o gładkim ostrzu. Dzięki temu jedna ostrzałka przyda nam się w zetknięciu z większością sztućców. Na rynku znajduje się kilka rodzajów akcesoriów do ostrzenia. Noże można naostrzyć za pomocą tak zwanych kamieni ostrzących. Różnią się one nie tylko materiałem, ale i kształtem. Możemy kupić kamień płaski lub taki o owalnym przekroju. Przykładowo, owalny kamień ostrzący zawiera ostrzałka do noży  PRESTO. Powierzchnia ostrząca wykonana jest z wytrzymałej stali nierdzewnej. Ergonomiczna rączka z tworzywa sztucznego jest krótsza o kilka centymetrów od ostrza, jednak zapewnia w pełni poręczne korzystanie z ostrzałki do noży. Dzięki zaokrąglonemu kształtowi ostrzałka do noży kuchennych umożliwia nam naostrzenie noża o nieco zaokrąglonym ostrzu równomiernie i pod wybranym przez nas kątem. Jeśli dopiero zaczynamy nasza przygodę z własnoręcznym ostrzeniem noży w domowym zaciszu, warto wybrać ostrzałkę PRESTO, którą możemy położyć na blacie. Ponadto dzięki małemu otworowi z ostrzami ze stali nierdzewnej, umożliwia nam utrzymanie noża pod jednym kątem. Dzięki temu możemy być pewni, że naostrzymy nóż równomiernie. Ostrzałkę do noży kuchennych PRESTO należy umieścić na równej powierzchni i mocno przytrzymać. Po użyciu można umyć ostrzałkę w zmywarce. Radzimy jednak by wcześniej przetrzeć ją zwilżoną ścierką kuchenną.

Jak z pomocą ostrzałek do noży ceramicznych zadbać o noże ceramiczne?

Noże ceramiczne charakteryzują się wyższą wytrzymałością w porównaniu do tradycyjnych noży. Dlatego też nie musimy ich tak często ostrzyć. Pamiętajmy jednak, że kiedy nadejdzie moment ostrzenia tych delikatnych noży, powinniśmy zadbać o zakup specjalnej ostrzałki do noży ceramicznych, takiej jak chociażby ostrzałka SONIC. Ta ostrzałka do noży ceramicznych jest poręczna w użyciu, między innymi dzięki antypoślizgowej powierzchni. Dodatkowo posiada wbudowany pojemnik na pył. Dzięki temu nie musimy martwić się o sprzątanie pozostałości po ostrzeniu. Ponadto jest łatwa w czyszczeniu. Nie nadaje się jednak do mycia w zmywarce, dlatego ważne byśmy myli ją od razu po użyciu pod bieżącą wodą. Wszystkie ostrzałki do noży ceramicznych w ofercie naszego sklepu internetowego Restilo są przeznaczone do ostrzenia noży o gładkiej powierzchni. Kiedy zdecydujemy się już na zakup ostrzałki do noży ceramicznych, powinniśmy dowiedzieć się jak poprawnie jej używać. Choć ostry nóż kojarzy nam się z możliwością skaleczenia, wbrew pozorom dobrze naostrzony sztuciec jest dla nas dużo bardziej bezpieczny niż ten stępiony. Po pierwsze pracując ostrym nożem nie musimy używać dużej siły, co za tym idzie nie skupiamy całej energii na próbie przekrojenia produktu. Zbyt duży nacisk może nie tylko uszkodzić na przykład strukturę pomidora, którego kroimy, ale też nóż może ześlizgnąć się z krojonej powierzchni i zrobić nam krzywdę. Ponadto jeśli, dzięki ostrzałce do noży, mamy dobrze naostrzone ostrze, z łatwością pokroimy warzywa na równe kawałki. Z kolei używając do tej samej czynności stępionego noża, często będziemy zmuszeni poprawiać nierówno pokrojone plastry.

Jak prawidłowo naostrzyć nóż z ostrzałką do noży?

Nawet jeżeli prawidłowo dbamy o noże, wraz z upływem czasu mogą ulec one stępieniu. Wystarczy jednak, że zaopatrzymy się w ostrzałkę do noży, która raz dwa pomoże nam poradzić sobie z zaistniałym problemem. Jeśli jesteśmy przezorni w kuchni i posiadamy odpowiednią ostrzałkę do noży kuchennych, należy chwycić ją mocno i drugą ręką delikatnie włożyć do niej ostrze noża. Pamiętajmy, żeby rozpocząć cały proces ostrzenia od pięty, czyli tej części krawędzi tnącej, która jest najbliżej rękojeści. Następnie powinniśmy powoli przesuwać nóż w kierunku czubka noża. Kiedy wykonamy jeden pełny ruch po całej krawędzi ostrza, powtórzmy czynność jeszcze kilka razy. Ważne, by ostrzyć nóż na przemian, jedną i drugą stroną klingi. Jeśli posiadamy dobrej jakości ostrzałkę do noży ceramicznych, ostrzenie zajmie nam chwilę. Po kilku obustronnych przesunięciach ostrza, znów będzie ono gotowe do używania. Radzimy by nie czekać aż nóż całkowicie się stępi, ale regularnie go ostrzyć. Ponadto by zachować ostrze jak najdłużej w dobrym stanie nie wkładajmy noży do szafek razem z innymi sztućcami. Na przykład zdecydujmy się na zakup bloków na noże kuchenne lub listwy magnetycznej. Zapewnią one nie tylko przechowywanie noży w prawidłowy sposób, ale staną się też eleganckim elementem wnętrza.

Ostrzałki do noży kuchennych – pomocnik w Twojej kuchni

Ostrzenie noży to nie jedyna czynność, którą możemy wykonywać za pomocą ostrzałki do noży kuchennych. Możemy też śmiało naostrzyć nią inne przyrządy, którymi kroimy lub tniemy. Przykładowo ostrzałka do noży świetnie poradzi sobie również z naostrzeniem nożyczek kuchennych. Ponadto mając w domu do ostrzałkę noży, nie będziemy musieli czekać aż kilka noży się stępi. Mając ostrzałkę do noży ceramicznych możemy w każdej chwili, kiedy tylko będziemy tego potrzebować, naostrzyć swój ulubiony nóż. Nie potrzeba nam do tego zegarmistrzowskiej precyzji, wystarczy ustawić odpowiedni kąt w ostrzałce. Odpowiednie naostrzenie noży przede wszystkim zapewnia nam bezpieczeństwo podczas krojenia. Mamy nadzieję, że dzięki naszemu mini poradnikowi udało nam się przekonać Was, że naostrzony nóż nie jest zagrożeniem w kuchni (wręcz przeciwnie), a dobrej jakości ostrzałka do noży stworzy z nim idealny zestaw. Liczymy też, że znajdziecie w swojej kuchni miejsce również dla tych małych pomocników. Dzięki temu sprawicie, że przygotowywanie posiłków będzie nie tylko proste i funkcjonalne, ale też dużo bardziej przyjemne.

To Top